KAIKKI OIKEUDET HINNANMUUTOKSIIN PIDÄTETÄÄN!
Ilma-vesilämpöpumpulla voidaan hoitaa koko talon lämmitystarve. Ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö ottaa lämpöenergia ulkoilmasta siirtäen lämpöä vesikiertoiseen lämmönjakojärjestelmään ja lämmittää myös lämpimän käyttöveden. Ilma-vesilämpöpumpulla voidaan kattaa talon lämmitystarve yleensä -15...-20 °C:een saakka. Sitä alemmilla ulkolämpötiloilla tarvitaan sähkövastuksia, jotka sisältyvät järjestelmään.
Ilmasta saatu lämpö höyrystää lämpöpumpussa kiertävän kylmäaineen. Kun nestemäinen kylmäaine muuttuu höyryksi, siihen sitoutuu lämpöenergiaa (lämpötila noin 0 °C). Kompressori imee höyrystyneen kylmäaineen höyrystimestä ja puristaa sitä pienempään tilaan. Tällöin kylmäaineen paine ja lämpötila nousevat. Kuuma, noin sata-asteinen, korkeapaineinen kylmäainehöyry johdetaan lauhduttimeen. Lämmitysverkoston vesi tai huoneilma jäähdyttää kylmäainehöyryä, joka muuttuu takaisin nestemäiseksi. Silloin vapautuu lämpöä, joka siirtyy lämmitysverkostoon. Jäähdytetty, nestemäinen kylmäaine kulkee vielä paineenalennusventtiilin kautta ennen kuin se palaa jälleen höyrystimeen. Painealennusventtiili alentaa kylmäaineen painetta ja laskee sen lämpötilan noin -10 °C:een.
Â
Ilmavesilämpöpumpun valintaan liittyvää tietoa löydät täältä: Tietoa ilmavesilämpöpumpuista
Tutkimus: Ilma-vesilämpöpumpulla säästöä kodin energiankulutukseen
Ilma-vesilämpöpumpun hankinnan kannattavuuteen vaikuttavat kohteen maantieteellinen sijainti, kohdekohtaiset toimintaolosuhteet, kohteen energiankulutus lähtötilanteessa ja investoinnin suuruus. Ilma-vesilämpöpumppu on yleensä maalämpöä edullisempi investointi. Saneerauskohteissa keskimääräinen investointi ilma-vesilämpöpumppuun oli noin 8 000 – 9 000 euroa , kun vastaavasti maalämpö oli noin 12 000 – 20 000 euroa.
Toisaalta maalämpö on kannattavampi suurissa kiinteistöissä, koska sillä on ilma-lämpöpumppua parempi hyötysuhde. Maalämpöä ei kuitenkaan voi tai edes saa rakentaa mihin tahansa kohteeseen.
Ilma-vesilämpöpumpulla ei ylletä vuosittaisessa hyötysuhteessa maalämmön tasolle. Tosin ilma-vesilämpöpumpun takaisinmaksuaika on useimmiten maalämpöjärjestelmää lyhyempi, sillä laiteinvestoinnit ovat pienemmät.
Elvari-sähkölämmityksen tehostamisohjelma on tutkinut ilma-vesilämpöpumppujen (UVLP) energiansäästöä ja hankinnan kannattavuutta sähkölämmitystaloissa. Ilma-vesilämpöpumpun hankinnan kannattavuuteen vaikuttavat kohteen maantieteellinen sijainti, kohdekohtaiset toimintaolosuhteet, kohteen energiankulutus lähtötilanteessa ja investoinnin suuruus.
Â
Ilma-vesilämpöpumpun hankinta on otollisinta, kun kohteen kokonaisenergiankulutus on lähtötilanteessa vähintään 25 000 kWh, ilma-vesi-lämpöpumppu liitetään lattialämmitykseen ja käyttöveden kulutus on suhteessa melko vähäinen. Ilma-vesilämpöpumpun hyötysuhteen kannalta on positiivista, että talvet ovat lauhoja.
Â
Maalämpöön sijoittaminen ei välttämättä olekaan se kaikkein fiksuin valinta omaa kotia kasatessa. Tällaiseen tulokseen on päätynyt valtion omistama asiantuntijayritys Motiva tuoreessa selvityksessään, joka on toteutettu osana sähkölämmityksen tehostamiseen tähtäävää Elvari-ohjelmaa. Motivan mukaan Keski-Euroopassa suositut ilma-vesilämpöpumput ovat usein lähes maalämpöpumpun veroisia vaihtoehtoja Suomessa.
Ilma-vesilämpöpumput toimivat liki samoin kuin ilmalämpöpumput. Ilman sijasta lämpö siirretään kuitenkin veteen, joka voidaan siirtää sitten esimerkiksi talon vesipohjaiseen keskuslämmitykseen.
Ilma-vesilämpöpumppuja puoltaa lisäksi niiden hinta. Saneerauskohteessa ilma-vesilämpöpumppu maksaa noin 8 000–9 000 euroa, kun taas maalämmön kustannukseksi muodostuu 12 000–20 000 euroa.
– Ilma-vesilämpöpumppu on yleensä maalämpöä edullisempi vaihtoehto, Motiva arvioi tiedotteessan.
Motiva tutki molempien tekniikoiden vaikutuksia sähkönkulutukseen selvityksessä, johon vastasi 46 kohdetta. Näistä energiankäyttö käytiin läpi 23 kohteessa.
Kokonaisenergiankulutus oli kohteissa keskimäärin 26 000 kilowattituntia ennen ilma-vesilämpöpumpun hankintaa. Keskimäärin ilma-vesilämpöpumpulla saavutettiin noin 37 prosentin pudotus energiankulutukseen.
Â
Â
Mr.LVI ammattilaiset auttavat sinua veloituksetta tuotteisiin liittyvissä kysymyksissä silloin kun olet etsimässä tai ostamassa sopivaa tuotetta. Soita meille 0300 30 80 82  tai lähetä kysymyksesi oheisella lomakkeella.
Suosittelemme kaikkien yhteystietokenttien täyttämistä asian käsittelyn nopeuttamiseksi. Käsittelemme aina ensisijaisina täydellisillä yhteystiedoilla varustetut yhteydenotot.
Mahdolliset asiaasi koskevat kuvat ja liitteet voit lähettää meille sähköpostitse osoitteeseen info(at)mrlvi.fi
Asiakaspalvelu avoinna MA-PE 8:00-16:00
Tekninen tuki auttaa ja neuvoo sinua kun tarvitset apua tuotteen valinnassa tai tarvitset asennuksen, huollon tai korjauksen. Meiltä saat huollon tai korjauksen nopeasti. Tarvittaessa saat apua ja neuvoja myös ostosten jälkeen.
Kotitalousvähennyksen voit saada, jos teetät kotitalous- tai hoitotyötä, asunnon kunnossapitotöitä tai tietotekniikkalaitteiden asennusta.
Omavastuu 100 euroa ja enimmäismäärä normaalisti 2 250 € / henkilö, mutta vuosina 2022-2027 öljylämmityksestä pois siirtyville enimmäismäärä on 3500 €!
Omavastuu 100 euroa on kalenterivuosikohtainen. Voit siis maksaa useita eri kotitalousvähennykseen oikeuttavia töitä, ja omavastuu vähennetään vain kerran.Â
Lue lisää kotitalousvähennyksestä verottajan sivuilta.